Verrassende vondst in Leidschendam-Voorburg

15-12-2020 196 keer bekeken 0 reacties

Oog en oog staan met een overwinterende vleermuis: het is een zeldzaam fenomeen, zelfs voor de ecologen Benjamin en Pieter van Habitus. In een viaduct in Leidschendam- Voorburg troffen ze laatst maar liefst tien overwinterende dwergvleermuizen aan. Een week later waren dat er zelfs twaalf.

Benjamin en Pieter voerden veldonderzoek uit voor het project A4 Burgerveen - N14. Binnen dit project werken Rijkswaterstaat en bestuurlijke partners in de regio aan maatregelen om de verkeersdoorstroming te verbeteren tussen knooppunt Burgerveen en de aansluiting met de N14 bij Den Haag. Uit het onderzoek blijkt dat kunstwerken zoals viaducten belangrijk kunnen zijn voor overwinterende vleermuizen. 

Fijne winterverblijven

Niet ieder viaduct is trouwens geschikt voor vleermuizen, aldus Brandt en Belo. Het viaduct in Leidschendam-Voorburg is waarschijnlijk extra aantrekkelijk voor de dwergvleermuizen omdat het over een faunapassage heen gaat. Aan de noordoostzijde van het viaduct zijn er bomenrijen die in verbinding staan met gebieden waar de vleermuizen voedsel kunnen vinden. Tussen de betonnen platen van het viaduct zijn er ook smalle, spleetvormige ruimtes. Dat zijn fijne winterverblijven voor de vleermuizen.

0  reacties

Cookie-instellingen